Wat is een affiliate programma?

Affiliate programmaAls je gaat beginnen met affiliate marketing kom je al snel veel verschillende termen tegen, waaronder affiliate netwerk en affiliate programma. Het kan soms lastig zijn deze te onderscheiden, want wat is een affiliate programma precies en wat is het verschil met een affiliate netwerk. Op deze vraag geven we je in dit artikel antwoord. Zo weet je precies wat een affiliate programma is, maar ook hoe je hier van kan profiteren en geld mee kan verdienen.

De definitie van een affiliate programma

De definitie van een affiliate programma is:

Een affiliate programma is het programma dat de adverteerder opzet en waar de publisher (of affiliate) zich voor kan aanmelden. Dit programma bevat de regels en voorwaarden die gepaard gaan met het promoten van de producten en diensten van de adverteerder, maar ook advertentiematerialen, productfeeds en andere middelen om de producten of diensten te promoten. Verder staat in dit programma beschreven hoe de commissies kunnen worden verdiend. Een affiliate programma kan via een tussenpartij, een netwerk, worden opgezet of direct tussen adverteerder en publisher.

Wat is een affiliate programma precies?

Zoals in de definitie al naar voren komt is het affiliate programma in principe het allesomvattende geheel waarmee producten van de adverteerder kunnen worden gepromoot. Hierin staan dus de regels, richtlijnen en voorwaarden van het programma. Onderdeel hiervan is de commissievergoeding of het commissiepercentage. Deze staan uitgebreid beschreven en ook hoe deze verdiend kunnen worden door de publisher. Onder meer ontdubbeling en verschillende promotiemethodes staan hierin beschreven. Zo weet je als affiliate duidelijk wat wel en niet mag binnen het programma.

Wat is de meeste programma’s ook terugkomt zijn advertentiematerialen, zoals banners. Hier valt veelal ook een productfeed onder die gepromoot kan worden en de mogelijkheid om deeplinks te maken.

Het verschil tussen een affiliate programma en netwerk

De termen affiliate programma en netwerk worden soms nog wel eens door elkaar gebruikt, maar er zit een duidelijk verschil tussen. Het affiliate programma komt vanuit de adverteerder en bevat alles omtrent het promoten van een bepaalde winkel, webshop, merk of producten en diensten. Dit is één specifieke adverteerder. Een affiliate netwerk is een verzameling van verschillende affiliate programma’s waar de publisher zich voor kan aanmelden. Dit netwerk regelt dan de uitbetaling en andere administratieve zaken voor de adverteerder, maar het netwerk is niet één geheel dat gepromoot wordt.

Waar een affiliate netwerk bestaat uit een verzameling van affiliate programma’s, hoeft niet elk affiliate programma aangesloten te zijn bij een netwerk. Zo zijn er ook adverteerders die een programma in eigen beheer hebben. Voorbeelden hiervan zijn Bol.com en Amazon. Het kan ook zijn dat een programma wel aangesloten is bij een netwerk. Zo zijn de affiliate programma’s van TUI, Sunweb en Body & Fit aangesloten bij het netwerk TUI. Op het netwerk van Daisycon zitten bijvoorbeeld weer programma’s als Corendon en Knab.

Aanmelden voor een affiliate programma

Nu je weet wat een affiliate programma is en wat het verschil is met een affiliate netwerk, kan het zijn dat je direct aan de slag wil met het promoten van jouw favoriete webshops of website. Helaas doet niet elke partij aan affiliate marketing. Toch zijn er behoorlijk wat. 

Als je net begint met affiliate is het aan te raden om je aan te melden voor een affiliate netwerk. Hiervoor toegelaten worden is vaak vrij gemakkelijk mogelijk, waarbij je direct toegang hebt tot een breed scala aan programma’s. Kies je voor een affiliate programma dat door een adverteerder zelf wordt gerund, dan zijn de toelatingseisen vaak net wat strenger.

Kijk in ons overzicht van programma’s en netwerken rond waar je jouw website allemaal voor kan aanmelden. Staat het programma van je voorkeur er niet tussen, Google dan even op de naam van de adverteerder + affiliate programma. Grote kans dat je er dan snel achterkomt hoe je jouw website voor dat programma kan aanmelden.

Leg mij meer uit over affiliate marketing

Menu